Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας στον 13ο διεθνή μαθητικό διαγωνισμό τεχνολογίας «F1 in Schools 2017»
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Κατηγορία: Συνέδρια - Ημερίδες
- Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 09 Οκτώβριος 2017 10:04
- Γράφτηκε από τον/την Θωμάς Κυριακίδης
Κουάλα Λουμπούρ, 29 Σεπτεμβρίου 2017.
Ολοκληρώθηκε ο 13ος διεθνής διαγωνισμός τεχνολογίας «F1 in Schools», ο μεγαλύτερος διαγωνισμός τεχνολογίας στον κόσμο και ένα από τα πιο ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις φυσικές επιστήμες, νέες τεχνολογίες, μηχανική και μαθηματικά (STEM Education).
Η ομάδα του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας διαγωνίστηκε με τις καλύτερες ομάδες από όλο τον κόσμο και ολοκλήρωσε έναν πραγματικό άθλο, κατάφερε με ελάχιστους οικονομικούς πόρους έγκαιρα να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα και να εκπροσωπηθεί με τρεις μαθητές στον παγκόσμιο τελικό. Στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας ταξίδεψαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας Γεώργιος Χατζηπαυλίδης, Επαμεινώνδας Σιδηρόπουλος και Αλέξανδρος Αγγέλου με συνοδό τον Χαράλαμπο Ζαραφίδη εκπαιδευτικό πληροφορικής που υπηρετεί στο Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας.
Η αποστολή πλαισιωμένη από τον μαθητή Λορέντζο Ρόσι και τον εκπαιδευτικό πληροφορικής Γεώργιο Καμπούρη, του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, μετά από πολύμηνη, μεθοδική προετοιμασία έχοντας εργαστεί περισσότερες από 500 ώρες εκτός σχολικού προγράμματος, Σαββατοκύριακα, αργίες καθώς και όλο το καλοκαίρι, κατάφερε να πετύχει τους στόχους που είχαν τεθεί κατά τον αρχικό σχεδιασμό: Να παραδοθούν έγκαιρα το σύνολο των χαρτοφυλακίων του επιχειρηματικού σχεδίου, της τεχνικής τεκμηρίωσης και της στρατηγικής προσέγγισης της αγοράς (marketing & social media), να εξελίξουν τις ψηφιακές δεξιότητες τους (παραμετρικός 3D σχεδιασμός, CNC κοπή, 3D Εκτύπωση) και να κατασκευάσουν τα δύο αγωνιστικά οχήματα.
Στην τελική φάση συμμετείχαν οι 51 καλύτερες διεθνείς ομάδες με 350 μαθητές από 27 χώρες που κατάφεραν να διακριθούν στους εθνικούς διαγωνισμούς. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας σε συνεργασία με μαθητές από την Κύπρο κατατάχθηκαν στη μέση της τελική βαθμολογικής κατάταξης κατακτώντας την 27η θέση. Στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν ομάδες από την Αυστραλία και τη Γερμανία.
Η φετινή διοργάνωση ήταν ο μεγαλύτερος τελικός που διεξήχθη ποτέ στην ιστορία αυτού του βραβευμένου εκπαιδευτικού διαγωνισμού, περισσότεροι 50 κριτές που βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του διαγωνισμού, συμμετείχαν στις επιτροπές αξιολόγησης και συντόνιζαν με εκπληκτικό τρόπο τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων. Μετά από τις τρεις επίπονες μέρες αγωνιστικών υποχρεώσεων, δόθηκε η δυνατότητα στις μαθητικές αποστολές να περιηγηθούν τόσο στην πίστα, όσο και στα Pit-Lanes της Σεπάνγκ στην οποία ήταν σε εξέλιξη η προετοιμασία των ομάδων της Formula 1 για το Γκραν Πρι της Μαλαισίας.
Ο διαγωνισμός “F1 in Schools” προτρέπει τους μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους ομάδα Formula 1. Πρέπει να σχεδιάσει και να κατασκευάσει με καινοτόμες τεχνικές υπό κλίμακα το ταχύτερο αυτοκίνητο Formula 1 του μέλλοντος. Ένα μοντέλο που προωθείται από έναν κύλινδρο πεπιεσμένου διοξειδίου, ακολουθεί σαφείς τεχνικούς περιορισμούς και καλύπτει τα 20 μέτρα της πίστας σχεδόν σε 1 δευτερόλεπτο. Στον Παγκόσμιο Τελικό, κάθε ομάδα, υποχρεώνεται να μεταφέρει και να εγκαταστήσει ένα εκθεσιακό περίπτερο, να παραδώσει τα δύο όμοια αυτοκίνητα που κατασκεύασε, την τεκμηρίωση για την επιχειρηματική προσέγγιση, το μάρκετινκ που εφαρμόστηκε και τον τεχνικό σχεδιασμό. Εκτός από τις επιδόσεις των οχημάτων και των ανακλαστικών των «οδηγών» για τη διαμόρφωση της τελικής κατάταξης οι ομάδες εξετάζονται και βαθμολογούνται από διάφορες επιτροπές για τις σχεδιαστικές επιλογές, για το εκθεσιακό περίπτερο, τα οχήματα, τις καινοτομίες και τις συνεργασίες που ανέπτυξαν.
Ο πρόεδρος της διοργάνωσης Άντριου Ντένφορντ συνεχάρη όλες τις αποστολές και δήλωσε ότι το «F1 in Schools STEM Challenge» έχει εμπνεύσει ένα πάθος για την Μηχανική σε γενιές μαθητών, με πολλούς από τους «αποφοίτους» να ακολουθούν σταδιοδρομίες σχετικές με την Formula 1 όπως και με εταιρείες που συνδέονται με το άθλημα.
Η όλη προετοιμασία της ομάδας στηρίχθηκε από το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Πτολεμαΐδας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης. Είναι η 6η φορά που μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου της Πτολεμαΐδας με την υποστήριξη του Κε.Πλη.Νε.Τ. καταφέρνουν να διακριθούν σε εθνικό επίπεδο και να συμμετέχουν σε τελική φάση διεθνών διαγωνισμών πάνω σε τεχνολογίες αιχμής.
Το όλο εγχείρημα θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί, χωρίς την οικονομική στήριξη των φορέων και των επιχειρήσεων που ανταποκρίθηκαν:
Δήμος Εορδαίας
Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου
Σ. Μεντεκίδη Α.Ε. - Φυσικό Μεταλλικό Νερό «ΔΙΟΣ»
Δεληγιαννίδου Α. & Ιωσηφίδου Σ. - Οικοδομικές Επιχειρήσεις
Σύλλογος Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας
Λάτσιος Στέργιο & Σια Ο.Ε. - Βιοτεχνία Παγωτών
Στέλιος Βίττης - Θέρμανση Ψύξη Κλιματισμός
Καμπούρης Παναγιώτης - Καφέ «ΑΦΡΟΚΡΕΜΑ»
Κουσίδης Τηλέμαχος & ΣΙΑ Ο.Ε. - Ηλεκτρολογικό Υλικό
Κούντης Ιωάννης - Μηχανουργείο
Σαμαράς Γεώργιος & Σαρίδης Απόστολος - «Laser Art»